Jak łatwo przygotować ciasto cukrowe?

Najbardziej odżywcze ciasto cukrowe dla pszczół powstaje poprzez wymieszanie cukru pudru i płynnego miodu w proporcji 3:1 lub 5:1. Składniki te wymagają długotrwałego mieszania aby przyjęły odpowiednią konsystencję. Pod wpływem kwaśnego odczynu pH miodu a także zawartych w nim enzymów cukier ulega częściowemu rozpadowi na cukry proste: fruktozę i glukozę. Zamiast miodu używa się tez odpowiednio gęstego syropu cukrowego. Jest on znacznie tańszy niż miód ale za to wolny od różnego rodzaju patogenów. Miód możemy też zastąpić syropem izoglukozowym. Jednak w tym wypadku konsystencja ciasta będzie bardzo twarda i przez to wolniej pobierana przez pszczoły – zwłaszcza zimą. No i trzeba pamiętać o tym, że syropy izoglukozowe sa znacznie mniej atrakcyjne dla pszczół.

Dobre ciasto cukrowe i to bez dodatku miodu możemy też przygotować samodzielnie przy bardzo małym nakładzie pracy. Wykorzystujemy przy tym proces częściowej inwersji cukru pudru zachodzącej pod wpływem działania octu jabłkowego. Żeby przygotować około 10-13 kg ciasta potrzebujemy:

- 12 -13 kg cukru pudru – ale takiego który nie zawiera antyzbrylaczy.

- 1 litr wody

- 100 ml octu jabłkowego

Będziemy tez potrzebowali plastikowe wiadro o pojemności minimum 15 litrów ze szczelna przykrywką, drewniany kij i kilkanaście torebek foliowych.

Do czystego – umytego i wysuszonego wiadra wsypujemy 10 kg cukru pudru, wlewamy litr wody o temperaturze pokojowej i potem 100 ml octu jabłkowego. Następnie za pomocą drewnianego kija robimy w tej masie otwory do samego dna, ale co jest bardzo ważne: nie mieszamy składników! Wiadro szczelnie zamykamy, stawiamy w temperaturze pokojowej i nie otwieramy przez 10 dni. Po 10 dnia cukier puder zmieni się w ciasto cukrowe o słabo wyczuwalnym ale przyjemnym zapachu owocowym.

Proces inwersji cukru jest zależny od temperatury. Może się zdarzyć, że na powierzchni ciasta pozostanie jeszcze cienka warstwa wody. W takim wypadku na powierzchnię dosypujemy 1-2 kg cukru pudru i mieszamy całe ciasto aby było spójne i gęste.

Tak przygotowane ciasto cukrowe przekładamy do torebek foliowych lub woreczków strunowych, wycinamy na dole wąski prostokątny otwór aby pszczoły mogły je pobierać i wkładamy do ula. Torebki z ciastem wkładamy do ula na ramki zajmowane przez pszczoły.  

źródło: Pszczelarstwo 6/2022